Du er her: Artikler

Plager nedentil - for privat?

menopause
I årene rundt og etter at man slutter å menstruere skjer det mange forandringer. Sammenhengen mellom hetetokter og overgangsalder er kjent for alle, østrogenmangel og søvnproblemer eller benskjørhet er også velkjent. Men det er mindre oppmerksomhet på endringer i skjede og urinveier.

Av Anne Cecilie Hallquist, privatpraktiserende gynekolog.

Hetetokter og søvnløshet kan hvem som helst snakke høyt om – skjeden og urinveiene er helt privat.

Veldig få diskuterer plager ”nedentil” med venninner.

De fleste vet derfor ikke hvor alminnelige slike plager er. Mange pasienter forteller meg at de ikke engang har tatt det opp med legen sin. Undersøkelser har vist at opptil 40 % har sjenerende plager nedentil – men at bare en fjerdedel har søkt hjelp for disse plagene. Mange vet ikke at det finnes behandling og mange synes det er pinlig å snakke om det.

Hva skjer så med underlivet i og ikke minst etter, overgangsalderen?

Både skjeden og urinveiene er følsomme for østrogener. Når kroppen produserer mindre østrogen vil det komme en rekke forandringer:

-    skjeden forkortes og blir mindre elastisk
-    den foldede strukturen i skjeden flates ut
-    slimhinnen i skjeden blir tynnere og skjørere
-    blodgjennomstrømmingen avtar
-    den naturlige smøringen av skjeden avtar
-    miljøet i skjeden får en høyere pH og blir mer mottakelig for infeksjoner
-    urinveisfunksjonene endres

Disse kroppslige forandringene kan gi mange symptomer. Mange opplever en tørrhet i skjeden som gir kløe og irritasjon,brennende ubehag og smerter. Mange får smerter ved samleie og mindre seksuell respons. En del kan få infeksjoner i skjeden med bakterier som hører med til kroppens naturlige bakterieflora, men som ved nedsatt motstandsdyktighet i slimhinnene, koloniserer og gir infeksjon.

Noen får en buking av slimhinnene (fremfall). Noen får blødninger fordi skjedeveggene er skjøre. Noen får svært hyppig vannlating, irritasjon, svie og smerter ved vannlating, urinlekkasje og oftere urinveisinfeksjoner.

Hetetokter og søvnproblemer vil for 90 % være der i en avgrenset periode. Symptomer på østrogenmangel nedentil vil dessverre ikke gå over av seg selv og har en tendens til å bli verre med årene. Jeg tror at disse plagene veldig ofte blir neglisjert og i alt for liten grad blir ordentlig behandlet.

Det enkleste er alltid det beste.

De som er plaget med tørre slimhinner og smerter ved samleie skal i første omgang passe på og smøre seg med oljer eller kremer nedentil. For en del er dette imidlertid ikke tilstrekkelig og mange vil derfor ha stor glede av å behandle dette med lokale østrogener. Dette er å få kjøpt på apoteket– med og uten resept – og finnes i form av krem, stikkpiller eller tabletter til å sette i skjeden. De skal brukes daglig i 14 dager, deretter 2 ganger i uken.

Symptomlindringen kommer raskt, for de fleste etter bare to uker, noen kan trenge 4-6 uker. Jeg har hatt pasienter der det å gjøre en vanlig gynekologisk undersøkelse ikke har vært mulig å gjennomføre på grunn av sårhet nedentil.

Jeg har da gitt lokale østrogener og tatt de tilbake etter to uker, og det har nå vært greit å gjøre undersøkelsen. Etter dagens retningslinjer er det ingen tidsbegrensning på hvor lenge man kan bruke lokale østrogener.

Hvis man har hatt en blødning fra underlivet må man alltid gå til en lege for å undersøke hvor denne blødningen kommer fra. Det kan skyldes skjøre og lettblødende slimhinner, men kan ha andre årsaker og må alltid undersøkes.

Den type østrogen som brukes for å lindre plager i underlivet, er en annen type østrogen, enn den som må til for å dempe hetetokter eller forebygge benskjørhet. Den type østrogen som brukes lokalt er mindre potent (svakere) enn den som brukes ”systemisk”. Systemisk vil si at den virker på hele kroppen.

Ulempen er at man ikke vil ha noen fordeler av denne type østrogen, hvis man samtidig er plaget av hetetokter eller ønsker å forebygge benskjørhet.

Fordelen er at behandlingen virker der den skal og gir lite eller helt minimale bivirkninger.  Lokale østrogener gir ikke økt fare for brystkreft, de øker ikke faren for blodpropp og gir ikke økt fare for slag. Østrogener har fått mye negativ omtale.

Mange er skeptiske til østrogener.

Jeg synes derfor det er viktig å få frem at østrogener og østrogener ikke er det samme og at lokale østrogener ikke har samme bivirkningsprofil som systemiske østrogener.

Opprinnelig publisert i 2011. 

Mandag 1. juni, 2015
Om overgangsalderen

Kommentarer

Forumtråd Svar Siste svar  
Ingen kommentarer
Tilbake